Navigácia

  • Vajanského Martin – krajské kolo

    Vajanského Martin – krajské kolo

    18.4.2024 sa v Slovenskej národnej knižnici v Martine konala recitačná súťaž Vajanského Martin, ktorá je pokračovaním súťaže Hviezdoslavov Kubín. Našu školu na tejto súťaži reprezentoval Patrik Klega, žiak 7.A triedy. Po troch prvenstvách zo školského, obvodového a okresného kola sa mu síce nepodarilo získať v krajskom kole ocenenie, ale odborná porota nešetrila povzbudivými slovami a chválou k jeho prednesu. Obrovským úspechom je už len to, že sa prebojoval do krajského kola a mohol si vypočuť skúsených recitátorov, a zmerať si s nimi sily.

    Patrik spolu s ostatnými recitátormi pred samotnou súťažou absolvoval hlasovú rozcvičku, pozrel si priestory Slovenskej národnej knižnice i výstavu zaujímavých výtvarných diel.

    Patrik je drobný, milý, tichý, nenápadný chlapec, na ktorého by nikto nepovedal, ako sa vie „vyhrať“ pri prednese so svojím hlasom. Želám mu, nech lásku ku knihám, k literatúre a prednesu samotnému naďalej rozvíja a zdokonaľuje.

                                                                                                                                                    Mgr. Anna Pagáčová

  • Náš Deň Zeme

    Náš Deň Zeme

    Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na dopady ničenia životného prostredia. Už deti by mali byť vedené k láske a ochrane našej planéty a prostredia, v ktorom žijú. Mali by si vytvoriť vzťah a získať pozitívne postoje k činnostiam, ktorými sa predchádza znečisťovaniu alebo poškodzovaniu životného prostredia. Okrem environmentálnej výchovy počas edukačných aktivít, kde žiaci skúmali a navrhovali ako ovzdušie, pôdu, vodu, zvieratá a rastliny ochraňovať, sme si DEŇ ZEME pripomenuli aj aktivitami, pri ktorých vyzbierali v blízkom okolí veľké množstvo odpadu.

    9.A

    Deň Zeme – Zelený deň

    V našej škole sme si Deň Zeme pripomenuli 29.4.2024. Oslávili sme ho aj oblečením zelenej farby, ktoré sme si v tento deň mali obliecť.

    Žiaci 9.A pri tejto príležitosti vytvorili „zelenú hliadku“ a hľadali v jednotlivých triedach žiakov, jednotlivcov, ktorí majú na sebe oblečených najviac zelených prvkov, a taktiež triedu, kde je najviac žiakov v zelenom oblečení.

    Za jednotlivcov zvíťazili títo žiaci (mali 4-5 zelených prvkov):

    Miško Husár z 1.A

    Lucka Mihalcová a Karolínka Majchráková zo 4.A

    Gabika Grochalová z 5.A

    Víťazom tried sa stala 1.A – 22 zelených osôb

    Oslava prírody pokračovala čistením brehu rieky Čierňanky.

    1.A

    4.A

    8.A, 8.B

  • Karolínka Širancová

    Karolínka Širancová

    Výtvarné práce našej šikovnej žiačky - deviatačky Karolínky.

  • Kremnica - exkurzia

    Kremnica - exkurzia

    Opäť sme vyrazili spoznávať naše krásne Slovensko. Tentokrát bola naším cieľom " zlatá" Kremnica. Spoznali sme jej históriu, architektúru, navštívili Kremnický hrad so súborom historických stavieb. O ťažbe zlata sme sa veľa dozvedeli v Štôlni Andrej a v Múzeu terčov sme mali možnosť zhliadnuť historicko-umeleckú výstavu s názvom Strela jasná okovaná !. Múzejná kolekcia 138 maľovaných terčov z rokov 1837 – 1896 je treťou najväčšou zbierkou na Slovensku. Motívy zobrazené na maľovaných terčoch sú veľmi pestré – zábavné, ľúbostné, poučné, odzrkadľujúce súdobý život. Deti si streľbu na historické povely mohli vyskúšať na vlastnej koži a veľmi sa im to páčilo. Prežili sme spolu príjemný a obohacujúci deň.

                                                                                                                            Rastislav Kruták, Ivana Nekorancová

  • Deň Zeme - 8.B

    Deň Zeme - 8.B

    Deň Zeme – 8.B

    Žiaci 8.B si pri príležitosti Dňa Zeme podľa počítačového programu počítali svoju uhlíkovú stopu. Žiaci v programeodpovedali napr. na otázky: am spôsobom doma vykurujú, koľko majú áut, ako často jedia  hovädzie mäso, mliečne výrobky, ako často cestujú vlakom, lietadlom, koľko nocí prespia v hoteli, či recyklujú odpad... Mali možnosť svoje výsledky porovnať s uhlíkovou stopou priemerného Slováka a priemerného Európana.  Vedeli ste, že ročná uhlíková stopa priemerného Slováka je približne 5900 kg oxidu uhličitého a priemerného Európana cca 8500 kg? Deväť  žiakov 8.B triedy malo nižšiu uhlíkovú stopu ako priemerný Slovák aj ako priemerný Európan a 6 žiakov malo túto stopu vyššiu. Takže sme zistili, že musíme mnohí na sebe pracovať, aby život  na našej planéte neohrozila klimatická zmena, ktorá by mohla byť fatálna. Žiaci preto navrhli spôsoby, čo môžu pre našu Zem spraviť – každý sám za seba.

    Ing. Slávka Jurčíková

  • Čo vieš o hviezdach - krajské kolo

    Čo vieš o hviezdach - krajské kolo

    19.4.2024 sa naši postupujúci z okresného kola astronomickej súťaže Čo vieš o hviezdach zúčastnili krajského kola.  Gabika Ondrúšková sa umiestnila v prvej desiatke,  Jakub Vrškový v prvej dvaciatke súťaže. Obom ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy.

    Mgr. Eva Gabrišová

  • Projekt - Hustota

    Projekt - Hustota

    Projekt Hustota- šiestaci 
    Naši šiestaci sa pokúsili pri preberaní učiva o hustote vyrobiť model hustomera a zároveň ukázať ako vplýva Hustota kvapalín na ich usporiadanie v nádobe.

    Mgr. Eva Gabrišová

  • Chemická olympiáda - krajské kolo

    Chemická olympiáda - krajské kolo

    Krajské kolo chemickej olympiády

     

    Dňa 18.4.2024 sa na Gymnáziu Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši konalo krajské kolo chemickej olympiády.

    Z našej školy si postup vybojoval Dávid Majchrák z 9.A, ktorý sa stal najlepším chemikom v okrese Čadca. Krajského kola sa tento rok zúčastnilo 24 olympionikov, ktorí si  postup vybojovali z prvých troch priečok v okresných koláchchemickej olympiády. Náš Dávidko  v takejto silnej konkurencii obsadil nádherné 4. miesto so ziskom 88,5 bodov zo 100 a zaradil sa právom k chemickej špičke nášho kraja! Treba podotknúť, že bodový rozdiel na prvých štyroch priečkach bol veľmi tesný, pričom piaty v poradí už skončil s 8-bodovou stratou. Súťaž pozostávala z teoretickej i praktickej časti, pričom Dávidko v praktickej úlohe dosiahol najvyšší počet bodov zo všetkých (podobne tomu bolo aj v okresnom kole). Dávidkovi sa podaril jeden z najväčších úspechov v histórii našej školy, čo sa týka chemickej olympiády. Krajské kolo je už najvyššie kolo v tejto kategórii.

    Za Dávidkovým úspechom stojí nielen jeho „chemický um“, pre ktorý je typická ľahkosť  chápania súvislostí, schopnosť riešiť náročné úlohy, prepájať teóriu s praxou, ale aj zodpovedný prístup ku štúdiu a príprave. Chcem vyzdvihnúť Dávidkove vôľové vlastnosti – húževnatosť, zodpovednosť, bojovnosť, nebojácnosť a vždy dobrú náladu a iskričky v očiach, keď riešil náročné úlohy. Všetky tieto vlastnosti ho predurčujú k ďalším úspechom v jeho nadchádzajúcom štúdiu.

    Ďakujem Dávidkovi za vzornú reprezentáciu školy a za príjemné „chemické chvíle“, ktoré sme spoločne  strávili pri príprave na chemickú olympiádu.

     

                                                             Ing. Slávka Jurčíková

  • Deň Zeme v ŠKD2

    Deň Zeme v ŠKD2

    Apríl je jednoznačne mesiacom našej prírody. Rôznymi aktivitami si to pripomenuli i deti z ŠKD2.

  • Pytagoriáda - naši úspešní

    Pytagoriáda - naši úspešní

    V tomto ročníku Pytagoriády sa nám darilo. Máme troch úspešných riešiteľov okresného kola a v dvoch kategóriách sme získali popredné umiestnenia.

    Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

    P3 - Kristínka Kadelová, 3.A - 2. miesto

    P7 - Tomáš Nekoranec, 7.A - 3. miesto

    P6 - Viktória Karpitová, 6. A - 12. miesto

  • Zápis do 1. ročníka

    Zápis do 1. ročníka

    Ty už nie si vôbec malý,

    práve sme Ťa zapísali.

    Si na našom zozname,

    v septembri Ťa čakáme!

     

    Tešíme sa na Vás, budúci prváčikovia!

  • Pôda - náš skutočný poklad (exkurzia)

    Pôda - náš skutočný poklad (exkurzia)

                 Dňa 16.4.2024 sa žiaci 8.A a 8.B zúčastnili exkurzie v Strednej odbornej škole drevárskej a stavebnej v Krásne nad Kysucou.

                Žiaci mali možnosť oboznámiť sa s odbormi, ktoré môžu študovať na tejto škole a okrem toho  ich tu čakali rôzne zaujímavé aktivity. V rámci rovesníckeho vzdelávania nám študentky odboru Technológia ochrany  a tvorby  životného prostredia predstavili  ekoprojekt  zameraný na pôdu. Žiaci tiež mali možnosť vyskúšať si v chemickom laboratóriu praktické aktivity s rôznymi druhmi pôd a zistiť niektoré vlastnosti, ktorými sa jednotlivé druhy pôdy líšia. Študenti odboru  Manažment v drevárstve okrem predstavenia svojho odboru  zaškolili našich žiakov aj do počítačového  programu, v ktorom si  žiaci mohli vytvoriť a zariadiť svoju vysnívanú detskú izbu.

     Žiaci prežili zaujímavý deň a možno niektorých táto exkurzia aj inšpirovala k ich ďalšiemu štúdiu na strednej škole.

    Ďakujeme pani Oľge Časnochovej za pozvanie i darček – pH meter a LED lupu.

                                                                                             Ing. Slávka Jurčíková, Mgr. Iveta Kordeková

  • Super Florbal pohár chlapcov a dievčat ZŠ

    Super Florbal pohár chlapcov a dievčat ZŠ

    Dňa 04. 03. 2024 sa v telocvični Pratex Čadca uskutočnila kvalifikácia Okresného kola  Super Florbal chlapcov ZŠ, kde sa zúčastnili aj žiaci našej školy v zostave: 

    Capek J., Časnocha S., Grochal M., Klieštik L., Masaryk L., Padyšák M., Paštrnák S., Skukálek A., Vrškový J.

    Chlapci  po odohratí dvoch zápasov obsadili nepostupové miesto.   Výsledky:

    ZŠ Čierne-Ústredie- ZŠ Komenského Čadca  0:1

    ZŠ Čierne-Ústredie- ZŠ Svrčinovec  1:5, gól Padyšák M.

    Chlapcom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

     

     

     

    Dňa 11. 03. 2024 sa v telocvični Pratex Čadca uskutočnilo Okresné kolo Super Florbal dievčat ZŠ, kde sa zúčastnili aj žiačky našej školy v zostave: 

    Baroniaková V., Belešová N., Grochalová B., Grochalová K., Jašurková l., Karpitová V., Kullová K., Kužmová l., Labajová M., Lašová V., Slováková A., Tatarková M.

    Dievčatá po odohratí troch zápasov obsadili konečné 5. miesto. V zápasoch si vyskúšali svoje schopnosti a porovnali sily so žiačkami ostatných škôl.  Výsledky:

    ZŠ Čierne-Ústredie- Gymnáziuim Čadca  2:1, góly: B. Grochalová, L. Kužmová

    ZŠ Čierne-Ústredie- ZŠ Čierne V.k   0:2

    ZŠ Čierne-Ústredie- ZŠ Svrčinovec  2:1, góly L. Jašurková, B. Grochalová

    Dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a veríme, že v ďalších turnajoch zúročia nadobudnuté skúsenosti.

     

    Mgr. Ľubomír Kultan

     

  • Kryštalizácia modrej skalice

    Kryštalizácia modrej skalice

    Kryštalizácia modrej skalice

    Modrá skalica je vďačná chemická látka na experimentovanie. Vytvára azúrovomodré trojklonné kryštály, ktoré - keď sa podaria, sú nádherné. Tento školský rok sa žiakom 7.A triedy na hodine chémie podarilo „vypestovať“ naozaj obdivuhodné kryštály. Podmienkou tvorby pekných kryštálov je – uskutočniť kryštalizáciu pomaly a s nádobou nehýbať, potom vznikne síce málo, ale o to krajších kryštálov. Modrá skalica je po chemickej stránke pentahydrát síranu meďnatého a v praxi sa používa napríklad proti hubovým chorobám rastlín, proti machom, lišajníkom, riasam v bazéne, na morenie dreva proti hnilobe a plesni.

    Ing. Slávka Jurčíková

  • Basketbal

    Basketbal

    Okresné kolo - 3x3 basketbal žiačok ZŠ

     

    Dňa 23. 03. 2024 sa v telocvični Gymnázia Čadca uskutočnilo Okresné kolo 3x3 basketbal žiačok ZŠ. Našu školu reprezentovali dievčatá:

    1. V. Trajerová, V. Lašová, L. Jašurková a K. Kullová.

    Po jednoznačných víťazstvách

    ZŠ Čierne-Ústrerdie- ZŠ Oščadnica   11:0, body S.V. Trajerová- 9, V. Lašová 2

    ZŠ Čierne-Ústrerdie- Gymnázium Čadca  7:3, body S. V. Trajerová 7,

     

    sa v zápase o 1. miesto stretli so :

    ZŠ Čierne -Ústredie- ZŠ Makov  4:11

    Obsadili konečné 2. miesto, ktoré je vzhľadom na vek našich dievčat určite skvelým úspechom. Je potrebné vyzdvihnúť výkon S. V. Trajerovej, ktorá bola nielen najlepšou strelkyňou, ale aj hráčkou tohto turnaja.

     

    Mgr. Ľubomír Kultan

  • Olympijský odznak všestrannosti - krajské kolo

    Olympijský odznak všestrannosti - krajské kolo

    Dňa 15. 04. 2024 sa v telocvični SOŠ športová v Žiline uskutočnilo Krajské kolo OOV, kde sa zúčastnili aj žiaci našej školy v zostave: 

    Marika Labajová, Michal Majchrák, Katarína Kullová, Vincent Jakubec, Barbora Švancárová, Matúš Padyšák, Lucia Kužmová, Sebastián Krišica

    V konkurencii 57 škôl si naši žiaci zmerali sily s ostatnými žiakmi z nášho kraja a nasali atmosféru krásnych bojov v duchu olympijských myšlienok.

    V konečnom zúčtovaní sme obsadili 47. priečku. Všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy a veríme, že v nasledujúcich rokoch sa budeme v rebríčku úspešnosti posúvať  čo najviac vpred.

     

                                                                                                                                                       Mgr. Ľubomír Kultan

  • Cezpoľný beh chlapcov a dievčat ZŠ - okresné kolo

    Cezpoľný beh chlapcov a dievčat ZŠ - okresné kolo

    Dňa 16. 04. 2024 sa v okolí Mestskej telocvične  Čadca uskutočnilo Okresného kolo  cezpoľného behu chlapcov a dievčat ZŠ, kde sa zúčastnili aj žiaci našej školy : 

    Katarína Kullová, Tamara Krišicová, Sofia Veronika Trajerová, Matúš Grochal, Sebastián Štefánik a Andrej Časnocha .

    V studenom a sychravom počasí si vyskúšali súperenie so žiakmi ostatných škôl a mali tak možnosť zistiť svoju bežeckú výkonnosť.

    Chlapcom a dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

                                                                                                                                                      Mgr. Ľubomír Kultan

  • Deň narcisov

    Deň narcisov

    Žltý narcis – živý alebo umelý je už 28 rokov na Slovensku symbolom verejnej zbierky na pomoc onkologickým pacientom. Organizuje ju Liga proti rakovine (LPR), ktorá z vyzbieraných peňazí podporuje napríklad rozvoj diagnostiky, liečby, výskumu či vybavenie nemocníc a hospicov.

    Tohtoročný 28. ročník Dňa narcisov sa konal v uliciach slovenských miest a obcí vo štvrtok 18. apríla 2024. 

    Tak ako každoročne sa do zbierky zapojila i naša škola.

  • ŠKD1

    ŠKD1
  • Meter kubický, decimeter kubický - matematický projekt

    Meter kubický, decimeter kubický - matematický projekt

    Aký objem v skutočnosti zaberá 1 kubický meter?

    Siedmaci na hodinu matematiky priniesli veľké štvorce so stranou 1m, ktoré si zhotovili doma. Zo štvorcov poskladali sieť aj kocku. Tak videli, ako skutočne vyzerá jednotka objemu - 1m3.

    Zmestí sa 1000ml do plastovej kocky s hranou 1dm?

    Žiaci sa presvedčili, že áno, keď predviedli pokus, pri ktorom vodu zo štyroch valcov s objemom 250 ml vliali do plastovej kocky s objemom 1dm3.

                                                                                                                                                          Marta Oškrobaná

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Čierne - Ústredie
    Čierne - Ústredie 183, 023 13 Čierne
  • 041/4373230